El 1933, Joan Valentí, fuster local, va rebre un encàrrec molt especial: fer 6 urnes electorals amb parets de vidre. Les noves urnes es necessitaven per a la celebració de les eleccions generals espanyoles que havien estat convocades pel 19 de novembre d’aquell mateix any, que a Llagostera guanyaria el republicà Miquel Santaló.
La gran novetat d’aquelles eleccions era que les dones votaven per primera vegada. En efecte, la defensa pertinaç de l’escriptora i política Clara Campoamor a favor del vot femení a les corts madrilenyes havia fet sortir endavant la iniciativa, i l’any 1931 la Segona República havia aprovat la llei que ampliava el sufragi a les dones.
L’aplicació de la nova llei en les eleccions de l’any 1933 va suposar que el cens electoral de Llagostera s’incrementés. El poble va duplicar el nombre de persones amb potestat per exercir el seu dret a vot. Així, enlloc de les tres meses electorals que hi havia hagut fins aleshores, es va distribuir el nou cens en 6 meses, cadascuna amb la corresponent urna electoral.
Després de la mort de Franco, el 1977, els llagosterencs -i també les llagosterenques- van acudir a votar per elegir els representants a les Corts espanyoles. Ara bé, les urnes ja van ser de metacrilat…