La inauguració d’aquesta exposició està prevista per diumenge 14 de maig de 2023 a les 12 h. al mateix Centre d’Interpretació. L’entrada serà gratuïta i oberta a tothom.
La cista de la roca de l’Ivet
Durant els mesos de juny, setembre i octubre de l’any 2013 un grup d’arqueòlegs de la Universitat de Girona va dur a terme una intervenció arqueològica a la cista de la Roca de l’Ivet.
Aquest monument es troba situat al cim d’un turó que forma part dels primers contraforts del massís de Cadiretes, en les proximitats de la urbanització Selva Brava i dins del veïnat de Sant Llorenç.
Es tracta d’una cista amb túmul, és a dir un petit sepulcre megalític format per 8 lloses de granit clavades verticalment i que conformen una mena de caixa de pedra completament tancada. Aquesta té forma rectangular, mesura 2,10 metres de llargada per 1,10 metres d’amplada per 0,75 metres d’alçada i està orientada de nord-oest a sud-est.
En el seu interior s’hi va enterrar a una sola persona, segurament molt important, acompanyada per un magnífic aixovar funerari format per cinc ganivets de sílex, una quarantena de denes de collaret de variscita, dues plaquetes de sorrenca i un bol de ceràmica completament sencer, entre d’altres materials.
Totes aquestes restes varen ser col·locades amb molta cura sobre un magnífic enllosat de pedra i envoltats per una capa de flors d’estepa (Cistaceae).
Un cop realitzat aquest enterrament la cambra funerària va ser closa amb dues grans lloses de granit al seu damunt i tot el conjunt va ser cobert amb un petit túmul o monticle fet de terra i pedres, de forma circular i d’uns 4-5 metres de diàmetre.
Just al seu costat s’hi va clavar una estela de granit d’uns 1,44 metres d’alçada i que servia per senyalitzar la tomba.
Tot el conjunt data del Neolític Final (3500-3000 aC).